Az alábbiakban szeretnénk egy általános tájékoztatást adni a megfelelő orvosi védelemről, és előírásáról. Felelős állattartás – egészség megőrzési program:

Belső és külső élősködők elleni védekezés

A kölyökkutyák leggyakoribb bélférge az orsóféreg. A korai időszakban az anyaállat méhen belül, vagy szoptatáskor az anyatejjel fertőzi meg utódait. Később egy másik fertőzött kutya bélsarával érintkezve fertőződnek az állatok.

„Kutyakölyköket a megfelelő féreghajtó készítményekkel kell kezelni. A kezelést 14 napos korban kell kezdeni, majd kéthetenként folytatni, az elválasztás után is további két hétig. Ez után havonta ajánlott kezelni hat hónapos korig. Ha van rá lehetőség, akkor a szoptatós szukáknak az újszülöttek első kezelésével egy időben kell beadni a gyógyszert, mert tünetmentes fertőzöttség is előfordulhat. A fertőződés idősebb kutyákban is lehetséges, de nagyon valószínűtlen, hogy ez klinikai tünetekkel járna együtt; ezért biztonsággal nehéz megmondani, hogy egy kutya fertőzött-e vagy sem, ha nem történik rendszeres bélsárvizsgálat.

Felnőtt kutyákban kimutatták, hogy a kezelések számának a növelése csökkenti a férgesség előfordulását, és a havonta történő féregtelenítés megelőzi a tünetmentes fertőzöttséget, mivel figyelembe veszi a paraziták biológiai tulajdonságait. A leggyakoribb bélférgek az orsóférgek (Toxocara-fajok), petéinek fertőzőképessé válási időtartama valamivel több, mint négy hét. Ez után a zsákmányolt és elfogyasztott hordozó gazdákban lévő lárvákkal, vagy a környezetből peték felvételével történik a fertőződés. A megfelelő féreghajtó készítményekkel (anthelmintikumokkal) havonta történő kezelés minimálisra csökkenti a rejtett fertőzöttség kockázatát. Ez olyan magas kockázati körülmények között ajánlható, mint például ha a kedvenc állat olyan családban él, ahol kisgyermek van, és az állatnak van lehetősége kertbe vagy parkokba is kijárni.

Általános ajánlás az évente legalább négyszeri (=3 havonkénti) féregtelenítés.”

Az orsóférgesség mellett idősebb állatokban különféle galandférgek is előfordulhatnak, melyek emberbe jutva a belső szervek komoly megbetegedését idézik elő, vagy amelyek köztigazdái a bolhák, tehát a bolhásságnak nemcsak a vakaródzás és bőrgyulladás, hanem a galandférgesség is következménye lehet.

A rühök, tetvek, bolhák, szúrólegyek, szúnyogok, kullancsok elleni védekezés (tabletta, spot-on cseppek, nyakörv) egyre nagyobb fontossággal bír az állatok jólléte és az élősködők által terjesztett betegségek megelőzése miatt. Ezek a betegségek például a lepkeszúnyog csípésével terjedő bőrférgesség és szívférgesség, a kullancs által közvetített babesiosis és Lyme-kór. Szűrővizsgálatok segítségével kideríthető a fertőzöttség, de akkor már a kész problémával kell megküzdeni. Ennél sokkal eredményesebb a rendszeres külső élősködők elleni megelőző lehetőségek szakszerű és rendszeres alkalmazása.

Bővebb információk a kutyák parazitáival és az ellenük történő védekezéssel kapcsolatban:

  • Kutyák, macskák férgei elleni védekezés
  • Kutyák, macskák ektoparazitái elleni védekezés
  • Vírusos, baktériumos fertőző betegségek elleni védekezés

Az előbb említett ismertebb élősködők, paraziták mellett régebbi és újabb kórokozók is időnként feltűnnek, tért nyernek és egyre súlyosabb problémákat okoznak. Ezért nagyon fontos a betegségeket inkább megelőzni, mint utólag meggyógyítani.

A kölyökkutyákat 6-7 hetes kortól kezdve fertőző betegségek elleni védőoltásban kell részesíteni. Ez az oltási sorozat 2 hetenként egymást követő oltások beadásából áll, amely sorozat végén rendelkezik csak az állat a megfelelő védettséggel. Ezért csak az összes védőoltás beadása után mehet a kutya állat közösségbe.

Parvovírusos bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirózis, parainfluenza és veszettség ellen oltunk a leggyakrabban. Az alapimmunitás kialakítása után mind a fertőző betegségek ellen, mind a veszettség elleni vakcinázást évente egyszer meg kell megismételni, mert csak így lesz megfelelő és tartós a védettség.

A veszettség elleni védőoltás évenkénti beadását jogszabály írja elő, a 4 hónapnál idősebb állatok microchippel való megjelölése, és az évenkénti egyszeri féregtelenítő kezelés elvégzése is jogszabályban rögzített kötelessége az állattartónak.

A parvovírusos bélgyulladás a 6 hónaposnál fiatalabb kutyák legrettegettebb megbetegedése, mely hányással, véres hasmenéssel, bágyadtsággal jár, és az időben elkezdett kezelés ellenére is elpusztul a megbetegedett állatok közel 80 %-a. A parvovírus a környezetben is nagyon ellenálló, rendszeres fertőtlenítés ellenére is képes hónapokig túlélni, ezért ha valahol egy kutya parvovírusos bélgyulladásban elpusztult, kölyök állatot egyáltalán nem javasolt, új állatot pedig abba a környezetbe csak kellő körültekintéssel szabad bevinni!

A szopornyica légzőszervi, emésztőszervi és idegrendszeri tüneteket okozó vírusos megbetegedés, mely olyan helyeken még mindig előfordulhat, ahol az állatokat nem, vagy nem megfelelően vakcinázzák. A szopornyicában megbetegedő állatok nagy része elhullik, a túlélő állatok egy része, élete végéig idegrendszeri tünetekkel fog küzdeni.

Klinikailag diagnosztizált fertőző májgyulladás és leptospirózis napjainkban ritkábban fordul elő, de az ellenük való vakcinás védekezés továbbra sem nélkülözhető.

Ezen fertőző betegségek mellett kutya csoportokban, kutya-sulikban, tenyészetekben, menhelyeken gyakran üti fel a fejét az ún. kennel-köhögés, amely egy kevert kóroktanú betegség. Mint a neve is mutatja, ez egy súlyos, hosszan tartó köhögéssel járó betegség, amely a tünetileg hasonló szopornyicával ellentétben, antibiotikumos kezelésre minden esetben meggyógyul.

A kullanccsal erőteljesen fertőzött tájakon, a kullancs csípése elleni megfelelő védekezés mellett, a Lyme-kór elleni védőoltás beadása is indokolt lehet.

Kutyás szolgáltatásaink


Kutyakiképzés, szocializáció, őrző-védő tréning, egyéni képzések. Nálunk a képzés házhoz megy.

Kutyaovi és iskola előkészítő, Alapfokú engedelmes csoportos képzés, Haladó engedelmes csoportos képzés, Obedience oktatás, BH-VT, IBGH-IGP vizsgafelkészítés, Agility oktatás, Trükk és dog dancing alapok, Nyomkövetés és szimat munkák, Őrző-Védő tréning (kezdő, haladó, szolgálati tréning, versenyre felkészítés IGP), „Védj Meg Tréning”, Kutyanapközi, Holiday Panzió, Egyéni képzés.

Macskabefogás és elszállítás

Amennyiben nem kívánatos szaporulat van Önnél, vagy le szeretné adni cicáját, vállaljuk annak befogását és elszállítását!

Macska elszállítás, átvétel. Macska populáció felmérése, stratégia kidolgozása, és elszállítás, díjmentes területbejárás, feltárás, és tanácsadás.

A szolgáltatást egyaránt igénybe vehetik magánszemélyek, társasházak, telephelyek, illetve egyéb cégek is. Indokolt esetben, vagy nagyobb populáció felszámolásában csapda kihelyezés és annak ürítése. Szolgáltatásunk nem díjmentes.

Mi nem vagyunk direkt macska menhely, mi elsősorban menhelyekkel, és ideiglenes befogadókkal vagyunk kapcsolatban, és egyeztetés alapján helyezzük el az állatokat.

További cicás szolgáltatások: