Az oldalon leírtak célja

Jelen kiadvány célja, hogy segítséget adjunk a leendő gazdáknak, akik gyepmesteri telepről fogadnak örökbe egy négylábút.

Az elmúlt időszakban sajnos sok esetben tapasztaltuk, hogy a gazdáknak új kihívásokkal, illetve problémákkal kell szembesülniük az örökbefogadott kutyákkal kapcsolatban. Több esetben, az örökbefogadók tanácstalanul állnak a problémával szemben és miután nem tudják megoldani úgy döntenek, hogy visszahozzák a kutyát.

Előfordulhat, hogy ezt a gazda kudarcnak fogja fel, és soha többet nem akar házikedvencet, így megfosztja magát egy csodálatos élménytől. Nem utolsó sorban a kutya szemében látni a csalódást, mert nem érti mit csinált rosszul.

A kutya egy olyan ösztönlény, aminek a magatartását, kezelését meg kell tanulni. Idővel fel kell tudni ismerni a reakcióit, testbeszédét, és tudni kell kezelni azokat. Ennek az ismerete hatványozottan fontos egy mentett kutyánál, mert nem vagyunk tisztában az eb előéletével. Kevesen tudják, de ezeknél a kutyáknál a leendő gazdának nagyobb a felelőssége, mint annak, aki kölyökkutyát vásárol.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egy kölyköt nem lehet elrontani. Náluk az első egy év a legkritikusabb, amikor mint a szivacs szívják magukba a környezetükben lévő ingereket.

Modern világunkban a kutyákat több ágazatba soroljuk.

Lehetnek munkatársak, illetve munkaeszközök is. Példaként említhetőek az őrkutyák, vakvezető kutyák, terápiás állatként is használjuk, vagy csak szimplán házi kedvencként tarjuk.

Léteznek fajta tiszta, és keverék kutyák. Telepünkön jellemzően keverék vagy esetenként fajta jellegű egyedek vannak.

– – Miért gyepmesteri telep?

Egy ebtelep állatgondozó munkatársai felkészült, tapasztalt, képzett kollégák, akik napi szinten kapcsolatban vannak a telep összes állatával.

A takarítás, etetés, illetve az orvosi kezelések megkövetelik a közvetlen kapcsolatot az állatokkal. Új életük első impulzusait a szolgálat tagjaitól kapják.

A kutya nem akar vezérszerepet betölteni, de az ösztönéből adódóan törekszik erre a pozícióra, viszont megfelelő tanítással ezt el lehet kerülni. Amint a szerepek felcserélődnek, vagy gyengül a gazda pozíciója, megjelenhetnek a problémák.

A problémákra személyre szabott tervet kell kidolgozni, de jellemzően az előbb említett szituáció szokott lenni a kiváltó ok.

Egy telep napi rutinjába tartozik az etetés, ami a jövőre nézve egy kötődési tréning is lehet. A kutyának tudnia kell, hogy ki eteti, úgymond kitől függ az élete.

Az első lépés az új környezetben az etetés lehet, amivel az első pillanattól kezdve ki akarjuk építeni a bizalmat és a kötődést. Ezen lépések nagyon fontosak a beilleszkedésnél, itt fektetjük le a szabályokat, amiket meg kell tanulnia a kutyának.

A kutyának kellenek a szabályok, hogy tudja, mit lehet és mit nem, ezt mindig be kell tartani, és tartatni!

A gazda családjának mindig nagy a felelőssége, mert sok esetben egy nem beavatott családtag, rokon, barát szokta a szabályt felrúgni. Ami aztán katasztrófához vezet.

– – A gyepmesteri telepi kutya

Az örökbefogadott kutyáknál az előélet ismeretének hiánya komoly kihívás elé állítja a gazdákat. A szocializáció, a nevelés esetleges hiánya sok olyan problémát gördít a gazdák elé, amit elsőre lehet, hogy nem tud megoldani.

A jó hír az, hogy a készségek fejlesztésével ezek a problémák orvosolhatóak. Minden felelős kutyatartónak tudnia kell, hogy léteznek olyan problémák, amik nem oldódnak meg egyik pillanatról a másikra.

Ebben nyújtunk segítséget, amivel a tervek szerint megkönnyítjük, segítjük az örökbefogadó dolgát.

Létezhetnek olyan gondok is, amelyekhez sok idő és energia szükséges. Ezt mérlegelni kell, mielőtt kiválasztjuk a leendő családtagot.

A menhelyi kutyáknál előfordulhatnak különféle betegségek, amelyek lehet, hogy csak később jelentkeznek.

A gyepmesteri telepek orvosi csapata felismeri a betegségeket, és jellemzően még a telepen orvoslásra kerülnek. Mint más praxisban, itt is előfordul, hogy további vizsgálatok, kezelések szükségesek, de ilyenkor a kutya kórlappal együtt tovább szállításra kerül a megfelelő szakorvoshoz.

A lappangó betegségek későbbi megjelenése miatt az örökbeadás után a szerződésben foglaltak szerint, a telepek szoktak vállalni egy bizonyos időszakot, amíg a telep orvosa megvizsgálja az ebet.

– – Mit tudunk tenni, meddig tart, és milyen eredményre számíthatnak?

Az előbbiekben már volt róla szó, hogy a mai modern társadalmunkban nem várható el a klasszikus értelemben vett falka szellem, de a felállított szabályok betartatása igen. A kutyának egyszerű, de egyértelmű szabályokra van szüksége. Mit, mikor, hol tehet, vagy nem tehet.

A felállított szabályok a családtagokra is érvényesek. Sokszor tapasztalható, hogy a szabályok egyértelműek, de a nagyi, ha nem is szándékosan, de lerombolja azt. (pl. a kutya nem kéregethet, de a nagyi mindig ad neki valamit, mert olyan sovány szegény, és különben is olyan cuki.)

A beilleszkedés több tényezőtől is függ.

Kor
Nem
Család létszáma
Bent vagy kint tartott
Családban élt-e (Szocializált)
Évek óta kóbor volt-e

A beilleszkedés ideje nagyon szubjektív, minden esetben más. Lehet akár egy hét is, de lehet, hogy hónapokig tart. Extrémebb esetben indokolt lehet egyéb szakember bevonása is.

– – Miért fontos a jó kapcsolat kutya és gazdája között?

Egy kiegyensúlyozott kutya sok örömöt, vidámságot tud hozni az életünkbe.

A jó kapcsolatban, a kutya fiziológiailag is jól fog működni, lesz egy testileg, lelkileg boldog kutyánk. A lelki egyensúly is nagyon fontos, mert idővel ez is átcsaphat negatív fizikai tünetbe.

– – Mi a célja a programnak?

Az elmúlt időben sokan döntöttek az örökbefogadás mellett, szemben a vásárlással. Ez mindenképpen nemes cselekedet, de ezzel jöhetnek nem várt akadályok, amikkel meg kell tudni birkózni.

Az újonnan jött kihívásokat sokan nem tudják megfelelően kezelni. Jellemzően, mert nem találkoztak ilyennel korábban, és tanácstalanul, ad hoc jelleggel próbálják megoldani függetlenül attól, hogy eddig is tartottak-e kutyát

Ha nem sikerül, sajnos sokan döntenek a visszahozatal mellett, mert nem tudják mit tegyenek. Ez mindkét félben nyomot fog hagyni, és nem hoz megoldást semmire, pedig ezeket a kihívásokat nem feltétlenül kell egyedül megoldani.

A végcél, hogy mindkét fél boldog legyen, és egy hű társ váljon az újonnan választott kutyából.

——Megfelelő eszközök. Nyakörv, merev póráz

Ebben a pontban nincsen egyértelmű jó vagy rossz válasz. Nagyon megoszlanak a vélemények. Van aki a hámot, és van aki a pórázt részesíti előnyben. Érdemes kipróbálni mindent, és azt használni, amelyik a legjobban beválik.

Sokan a nyakörvet, és a merev pórázt szeretik jobban, mert ezzel az irányítás is könnyebben megy, mint hámmal, vagy flexi pórázzal.

A hirtelen felbukkanó veszélyt flexivel nagyon nehéz kezelni.

Például a sarkon befordul egy agresszív kóbor kutya, az enyém pedig a flexi végén kb. tíz méterre sétál. Ebből a távolságból nem biztos, hogy esély lesz egy esetleges probléma elkerülésére, megoldására.

—Büntetés vagy dicséret?

Több kutatás is bizonyítja, hogy a dicséret, azaz a pozitív megerősítés, sok faj mellett a kutyák nevelésében is hatékonyan működik.

Ezért mi is a dicséretet helyezzük előtérbe.

Meg kell tanítani a kutyának, hogy ha végre hajt egy feladatot, azért jutalmat kap.

Alapítványunk olyan alapelvekkel dolgozik, aminek négy fokozatát különböztetik meg, ami a kutya természetes kommunikációjára épül.

——-Mit miért csinál? (agresszív, fél, ugat, rág, nem eszik, nem iszik, nem szobatiszta, stb)

Evés közben, vagy amikor a helyére zavarom rám morog.

Ez a jelenség klasszikus példa arra, hogy nincs meg a megfelelő távolság kutya és gazdája között. Egy rendesen működő családban a kutya a hierarchia legalsó szintjén áll, és így ez nem fordulhat elő.

Rág, szétszedi a lakást.

A büntetés ebben az esetben nagyon nehéz, mert nem biztos, hogy rajta tudjuk kapni, az utólagos büntetést pedig nem fogja érteni.

Amíg nem vagyok otthon, folyamatosan ugat.

A kölyök kutyák ugatnak. Jelzik, hogy egyedül vannak, de ezt meg kell szokniuk, mert a gazdának más dolga is van az életben.
Ahogy cseperednek, ezt a szokásukat elhagyják, mert nagyon jól tudnak alkalmazkodni a környezetükhöz.
Idősebb kutyáknál ez már nem a normális életük része.

Nagyon félénk.

Folyamatos rettegés a külső ingerektől, ami félelmi reakciót vált ki a kutyából. Itt a türelem a legfontosabb, mert minden egyes ingerült/hirtelen reakcióval csak rontunk a helyzeten.

Nem eszik, nem iszik a kutya.

A kutya egy ösztönlény, ezért ritkán fordul elő, hogy nem eszik, vagy nem iszik. Legtöbb estben ennek egészségügyi probléma állhat a hátterében, ezért javasolt az orvosi vizsgálat.

——Tanítás

A kutyák kifejezetten jó tanulók, akár más állatok nyelvének alapjait is könnyedén elsajátítják. Láttunk már példát, hogy tigriskölyköt nevel, vagy más ház táji állattal is jól kommunikál. Ennek ellenére bonyolultabb információkat már nehezebb átadni, de nem lehetetlen.

Régen kényszerrel tanítottuk a kutyát, úgymond rákényszerítettük akaratunkat a kutyára, azóta erre kifinomultabb módszerek is léteznek, amivel gyorsabban, hatékonyabban tudunk haladni.

A jutalmazáson alapuló munkát a kutya is szívesebben hajtja végre tudván, hogy a végen dícséretet kap.

A harmonikus együttélés egyik alapja, hogy a kutya és gazdája között legyen megfelelő, és egyértelmű kommunikáció.

A következő fejezetben nem a rendezett viszonyról, sokkal inkább az alap mozdulatok megtanításáról szeretnénk pár szót mondani.

—–Ül, fekszik, helyben marad, kapuszabály, póráz fegyelem, behívás.
A mindennapi életben jó, ha a kutya ismer olyanokat mint:

„ül, fekszik, helyben marad, kapuszabály, póráz fegyelem, behívás”

Ültetés, fektetés, helyben maradás az a három alapfeladat, amit a megfelelő technikákkal meg lehet tanítani.

Kapuszabály egy olyan feladat, amivel megtanítom a kutyának, hogy nem mehet ki a nyitott ajtón csak ha engedélyt kap. Akár a lakásból sétába induláskor, vagy a nyitva felejtett kert kapun.

Póráz fegyelem.
Felmerülhet a kérdés, hogy ki sétáltat kit?
Ezzel azt sugallom, hogy beletörődtem, hogy a kutya vitt le engem a sétára. A séta egy közös akció, amit a gazda irányít. Ha ez nem így van, akkor a saját pozícióját gyengíti a kutya szemében.

Behívási technika. Előfordulhat, hogy a gazda nem meri lecsatolni a pórázt a kutyáról, mert nem tudja visszahívni, vagy a futtatón hiába hívja, nem jön oda. Ilyenkor kezdődik a fogócska, ami egy újabb játék a kutyának.

—–Rehabilitációs program

A rehabilitációs program két módon képes működni.

a, Amikor az elejétől csatlakozunk a gazdához. (Könnyebb dolgunk van)
b, Később csatlakozunk. (Kicsivel nehezebb a feladat, mert a felkérés valamilyen problémát sugall, amit mindig nehezebb orvosolni.)
Mindkét esetben megkeressük a megfelelő megoldást.

——-„Klasszikus” kifogások a gazdáktól amikor visszahozzák az örökbefogadott kutyát
Rossz a kutya!: Célszerű pontosítani a „rossz” fogalmát.

Kezelhetetlen!: Miben kezelhetetlen?

Rongál az eb!: Ez egy valós gond, amit indokolt kezelni.

Bepisil/bekakil: Sokszor a szorongás váltja ki. Nem alakult ki az egészséges kötődés a territóriumhoz, vagy rossz emlékei vannak az egyedül létről.

Húz a sétánál: Nem alakult ki a pórázos séta ismerete. Elképzelhető, hogy előtte soha nem vitték sétálni.

Morog más kutyákra/nekimegy más kutyáknak/agresszív: Ilyen „akciót” csak a vezér kezdeményezhet!

Uralni akarja a környezetét.
Félelem
Nem tanult meg kommunikálni fajtársaival.
Mindhárom esetben erősíteni kell a gazda pozícióját, és pótolni a kimaradt ismereteket.

Szökik!: Ennek hátterében általában a társaság keresése, unaloműzés áll.

Nem jön ide, ha hívom: Itt a behívási problémáról beszélünk.

Etetésnél morog: Nincs meg a megfelelő viszony a kutyánkkal.

Más szabályok következetes betartásával, rövid időn belül ebben is pozitív eredményeket fogunk tapasztalni.

A fent felsorolt problémák jellemzően gyakrabban fordulhatnak elő mentett kutyáknál, ezért ezeket az elejétől fogva kezelni kell. Soha nem szabad ráhagyni az ebre az önálló döntés jogát.

Kutyás szolgáltatásaink


Kutyakiképzés, szocializáció, őrző-védő tréning, egyéni képzések. Nálunk a képzés házhoz megy.

Kutyaovi és iskola előkészítő, Alapfokú engedelmes csoportos képzés, Haladó engedelmes csoportos képzés, Obedience oktatás, BH-VT, IBGH-IGP vizsgafelkészítés, Agility oktatás, Trükk és dog dancing alapok, Nyomkövetés és szimat munkák, Őrző-Védő tréning (kezdő, haladó, szolgálati tréning, versenyre felkészítés IGP), „Védj Meg Tréning”, Kutyanapközi, Holiday Panzió, Egyéni képzés.

Macskabefogás és elszállítás

Amennyiben nem kívánatos szaporulat van Önnél, vagy le szeretné adni cicáját, vállaljuk annak befogását és elszállítását!

Macska elszállítás, átvétel. Macska populáció felmérése, stratégia kidolgozása, és elszállítás, díjmentes területbejárás, feltárás, és tanácsadás.

A szolgáltatást egyaránt igénybe vehetik magánszemélyek, társasházak, telephelyek, illetve egyéb cégek is. Indokolt esetben, vagy nagyobb populáció felszámolásában csapda kihelyezés és annak ürítése. Szolgáltatásunk nem díjmentes.

Mi nem vagyunk direkt macska menhely, mi elsősorban menhelyekkel, és ideiglenes befogadókkal vagyunk kapcsolatban, és egyeztetés alapján helyezzük el az állatokat.

További cicás szolgáltatások: