Kutyaiskola, Kutyasuli alapoktól az egyéni képzésig. Kutyaovi, Őrző-Védő tréning, Kutyanapközi, Agility, és további speciális képzések

A Világot Nekik Állajóléti Alapítvány stratégiai kapcsolatot hozott létre az Országos Munkakutya Sport Egyesülettel (OMSE). Az OMSE alapítója Szopó Béla bácsi (nemzetközileg elismert szaktekintély a kinológiában), aki az 1950-es évektől munkálkodik a magyarországi civil kutyás élet megalapítása érdekében. 1968-ban nyitotta meg az első (és akkor még egyetlen) civil kutyaiskolát Angyalföldön (Észak-nyugati Kutyakiképző Iskola), ezzel hivatalossá téve a civil kutyasportot Magyarországon.  

Kutyaiskolánk címe: Cím: XV. Felsőkert utca és Mélyfúró utca találkozásánála Kutyás Sportpálya. Vagy kutyakiképzést háznál is vállalunk.

Mint kiképző közel 70 éven át képzett ki kutyákat, és nevelt ki kutyás tanítványokat Kanadától Ausztráliáig, többek között az unokáját Petrisyn Anitát, aki átvette és továbbvitte Béla bácsi életművét.

Anita a nagypapa szellemiségét követve vette át 2018-ban az OMSE vezetését és a kutyaiskolát, és elkezdte ötvözni a régi technikákat, napjaink modern tudományos alapokra épülő tanítási módszereivel.

Ez a módszertan teljes mértéjben beleillik a Világot Nekik filozófiájával, ezért nem is volt kérdés, hogy létrejön egy ilyen együttműködés. A kutyaiskola mellett a Bárka Átmeneti Kutyaotthon is nagy szerepet vállal napjaink állatvédelemben.

Amellett, hogy átmeneti otthont és fejlesztést nyújt a szerencsétlen sorsú, magára hagyott kutyáknak, oktató-nevelő (Felelős Kisgazdi program óvodák és iskolák számára) és tájékoztató (Kutyatartói Tanfolyam és rendezvényeken való interaktív programok felnőtteknek) tevékenységével is részt vállal a honi állatvédelemben.

Az OMSE Állatvédelmi Csoport elvei szintén egyeznek a Világot Nekik Állatjóléti Alapítvány elképzeléseivel, ezért ezen a területen is hatékonyan tudunk együttműködni.

Alapítványunk három pilléréből kettő, (az utókövetés, és a látássérült kutyák védelme) a Bárkával együtt tud működni, a harmadik pillér a tanítás pedig teljes mértekben passzol az OMSE kutyaiskolák elképzeléseivel.

A tanítási pillér immáron kibővül az egyéni oktatáson felül a csoportos képzésekkel is, amelyek nevezetesen az alábbi lehetőségeket foglalják magukba:

 • Kutyaovi és iskola előkészítő,
 • Alapfokú engedelmes csoportos képzés,
 • Haladó engedelmes csoportos képzés
 • Obedience oktatás
 • BH-VT, IBGH-IGP vizsgafelkészítés
 • Agility oktatás
 • Trükk és dog dancing alapok,
 • Nyomkövetés és szimat munkák,
 • Őrző-Védő tréning (kezdő, haladó, szolgálati tréning, versenyre felkészítés IGP),
 • „Védj Meg Tréning”,
 • Kutyanapközi,
 • Holiday Panzió,
 • Egyéni képzés

Kutyaovi

4 hónapos kortól javasoljuk. Az ovi tematikája a ragaszkodás, kötődés kialakítása, a kutya figyelmének megszerzése, tanácsadás. Ezeket mind ötvözve sok játékkal. A szivacskorszakban, amit tanul az végigkíséri az egész életét. Nagyon fontos, hogy mit másol, mit tanul a környezetében. Itt tanulnak meg helyesen kommunikálni a fajtársaival is.

Összességében a korai szocializáció elengedhetetlen a kutya egészséges fejlődésében. Erre pedig az ovi a legalkalmasabb.

Alapfokú engedelmes csoportos képzés

Megtanulja a kutya és a gazdi az együttélés alapvető szabályait, tovább  erősítjük a ragaszkodást, felállítjuk a szabályokat, megtanuljuk helyesen kezelni a pórázt, vezényszavak tanítása a kutyának. Ezek mind elengedhetetlenek a városi kutyázásában. Az együttműködés, és irányíthatóság tanítása elméletben, és gyakorlatban. A tanfolyam alatt megismertetjük a kutyákat számukra ismeretlen helyzetekkel is. Próbálunk minél több ingerrel megismertetni a párost, hogy a gazdi egy éles helyzetben magabiztosan tudja kezelni a szituációt.

A tanfolyam végén egy házi megmértettés keretében oklevelet kap a páros, ami után lehetősége lesz egy szinttel feljebb lépni.

A foglalkozásra bármilyen kutya hozható életkor és fajtakorlátozás nélkül.

Haladó engedelmes csoportos képzés

Tovább erősítjük a kutya együttműködő készségét, magasabb szintre emeljük az engedelmességet. Tovább ismerkedünk a kutyák testbeszédével és motiválhatoságával. További kiképzési technikákat tanulunk és újabb helyzeteket próbálunk ki.

Agility

Akadályos ügyességi foglalkozás, ahol garantáltan elfárad a legmozgékonyabb kutya is és remek erőnléti edzés a gazdi számára is. Az oktatás a hobbiból a verseny szintig elérhető. Szükséges egy alap engedelmes a kutyával, mert ez a sport szoros együttműködést igényel.

A foglalkozásra bármilyen kutya hozható életkor és fajtakorlátozás nélkül.

Trükk órák és dog dancing alapok

A kutyatrükkök tanítása nagyon szórakoztató időtöltés és remekül lefáraszthatjuk vele a kutyát a lakásban is (viharos vagy extrém hideg-meleg időben) amikor nincs mód nagyobb sétákra vagy szabadtéri lemozgatásra. Amellett, hogy rengeteg elismerést zsebelhetünk be az ismerősöktől, rendkívül jót tesz a kutya-gazdi kapcsolatnak is.

A foglalkozásra bármilyen kutya hozható életkor és fajtakorlátozás nélkül

Nyomkövetés és szimat munkák

Szimatmunkák a kutyázás minden olyan területe, ahol a kutya szaglását állítjuk szolgálatba. Ilyen a szagazonosítás, a tárgyválasztás, a kereső tevékenység, a nyomkövetés, mind-mind nagyon lefárasztja a kutyát testileg és szellemileg is, ami jól jöhet egy olyan kutyánál, akit a sétáltatás nem elégít ki.

A foglalkozásra bármilyen kutya hozható életkor és fajtakorlátozás nélkül.

Őrző Védő tréning

Hogy mire jó az őrző-védő foglalkozás? Energia levezetés, felkészítés váratlan helyzetekre, könnyebb kezelhetőség, ösztön kezelés. Továbbá remek lehetőség a gazda-kutya kapcsolat elmélyítésére is.

Alapvetően a kutya zsákmányszerző ösztönével dolgozunk. Szimuláljuk a vadászatot, amikor a kutya elejti, és megszerzi a zsákmányt. A fokozatosság elve alapján egyre nagyobb ingerek között dolgozunk, és egyre összetettebb feladatok elé állítjuk a párost. Ennél a tréningnél is a legfontosabb szempont a kézbentarthatóség. Nem a vadítás a célunk, hanem az irányíthatóság extrém ingerkörnyezetben is. A gazdi megtanulja kezelni a kutyájának az ösztönét magas ingerállapotban, illetve lehetősége van jobban megismerni a kutyájában rejlő lehetőségeket. Ezek a tréningek a gazdi magabiztosságát is fejlesztik, mert megtanulja kezelni a szélsőséges helyzeteket is.

A foglalkozásra bármilyen kutya hozható életkor és fajtakorlátozás nélkül.

Védj Meg Tréning

Ez egy speciális,  életszerű helyzeteket szimuláló tréning, amit a két szervezett közösen fejlesztett ki.  Játékos felkészítés a váratlan helyzetekre, életszerű szituációkkal kombinált őrző-védő tréning (klasszikus és szolgálati őrző-védő elemekkel). A tréningen a kutya fegyelmezettsége, ki- és bekapcsolhatósága, a gazda magabiztosságának és helyzetkezelésének kialakítása kapja a  legnagyobb hangsúlyt.

A foglalkozásra bármilyen kutya hozható életkor és fajtakorlátozás nélkül.

Kutyanapközi

Sok foglalkozást igénylő kölyök? Nagy mozgás igényű romboló? Sokat sír vagy ugat egyedül? Szinte már minden gazdi életében előfordult, hogy a megszokottnál hosszabb időre kell távolmaradnia szeretett kedvencétől. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mi legyen. Erre a legkiválóbb lehetőség a napközi.

A napköziben folyamatos felügyelet mellett a kutyák falkában játszanak, szocializálódnak, illetve kisebb blokkokban tanulnak is. Egy egész napos napközi után garantáltan fáradtan megy haza a kutya, ami a fáradt gazdinak is nagy segítség arra a napra.

Holiday Panzió

Vannak esetek, amikor a gazdinak rövid időre meg kell válni szeretett kedvencétől. Ilyenkor jól jöhet egy holiday panzió. Ez nem az a klasszikus értelemben vett panzió, hanem egyben egy úgynevezett bentlakásos tanítási kurzus is. A gazdi ránk bízza a kutyáját amíg az elfoglaltsága tart, és addig a megbeszéltek szerint foglalkozunk  a kutyussal (tanítjuk, szocializáljuk, lefárasztjuk).

Napjainkban nehéz megválasztani a megfelelő helyet, mert a kiváló referenciával rendelkezők mellett sajnos, vannak kevésbé hatékonyak is. Akik hozzánk járnak egyéni, vagy csoportos képzésre, azok nyugodt szívvel bízzák ránk a kutyájukat, és tudják hogy jó kezekben van amíg távol vannak tőle. Ez pedig kiváló referenciát ad a csapatunkról.

Egyéni képzés

Vannak esetek amikor idő hiánya, vagy egyéb tényezők miatt nem megoldható a csoportos képzés. Ezért lehetőség van egyéni képzésre a suliban, vagy háznál. Ezek mindig személyre és kutyára szabott stratégiák mentén történnek. Megnézzük a párost, megbeszéljük az elképzeléseket, és annak mentén építjük fel a tematikát. Itt is ötvözzük a pozitív megerősítést a klasszikus módszerekkel, függően a kutya temperamentumától.


Kutyaiskola 15.kerület