Kutyakiképzés, tréning és oktatás háznál is Budapest és Pest megyében a Covid alatt is.

A kijárási korlátozás és a kialakult virus nem kedvez a kiskutyás gazdiknak. Hip-hop és egy neveletlen, szocializálatlan, jó erőben lévő, játékos kamasz lesz a cuki baba kutyánkból. Ennek elkerüléséhez szeretnénk segítséget nyújtani felkészült oktató csapatunkkal a covid alatt is. Háznál képzés, lemozgató kutya napközi, igény esetén képzéssel, kiskutya választás előtti felkészítő gazdi képzés.

Kutyakiképzés, szocializáció, őrző-védő tréning, egyéni képzések. Nálunk a képzés házhoz is megy, illetve a XV.kerületi kutyaiskolánkban is működünk. Állatjóléti tanácsadás mentett kutyás gazdáknak is, mert a nem ismert időszakban nem várt problémákat hozhat. Ne vidd vissza, inkább segíthetünk!

Hámori Ákos vagyok sok-sok éve foglalkozok kutyával, a családban mindig volt kutya, illetve macska is a ház körül.   Aztán éreztem, hogy a sok gyakorlati tapasztalat mellé szeretnék mélyebb tudást szerezni ebben a csodálatos szakmában.

  

Sok szemináriumon voltam, és jó néhány képzésen is részt vettem. Úgy gondolom, hogy fontos az elmélet is, mert akkor tudsz hatékony lenne ha összefüggésekben is érted a munkádat, és a gazdának is el tudod ezeket mondani. Hiszem, hogy a gazda is akkor tud jó gazda lenni, ha érti, hogy mit miért kell tenni. Sok esetben az elvárás alapú képzéssel tud a páros fejlődni, és van amikor a pozitív megerősítést helyezzük előtérbe. Bárhogy is működik a dolog, a türelem és az idő elengedhetetlen a képzésnél.

Sokszor alkalmazom a klikkeres módszert is, mint technológiai formát, mert ennek is helye van a városi kutyakiképzésben. Dolgoztam már menhelyen, és gyepmesteri telepen is. Ezeken a helyeken a félős kutyától kezdve a kemény agresszió problémás kutyáig mindenféle tapasztalatot sikerült begyűjteni.
A legtöbb esetben nincs két egyforma kutya. Minden eset más, és más, mint ahogy a legtöbb gazdának az elvárása is más. Ezt figyelembe véve mindenhol más a stratégia, más a munkafolyamat, és más technológia is. Az első alkalommal ezeket térképezzük fel, és ezeket szem előtt tartva alakítjuk a ki a lépéseket. A boldog kiegyensúlyozott kutya magával hordozza a boldog kiegyensúlyozott gazdát, ennek eredménye pedig a harmonikus együttélés.

 

Miért ajánlom a háznál, vagy otthoni kutyakiképzést?

Mert sokszor tapasztaltam, hogy a gazdák szívesen foglalkoznának a kutyájuk tanításával, de nem tudnak elmenni kutyaiskolába. Ennek több oka is lehet. A munkájából kifolyólag nem tudja összeegyeztetni, nem tudja vagy meri levinni más kutya közé, vagy a gazda nem szereti a csoportos órákat, és még sokáig tudnám sorolni.

Az ilyen jellegű problémák könnyen kezelhetők, és ezért döntöttünk úgy, hogy elkezdjük a privát tanítást. Ennek lényege, hogy a gazdákkal előre megbeszélt fix napokon találkozunk. Az első nap mindig az ismerkedésről szól, ahol megismerem a gazdát, és kutyáját. Megbeszéljük az elképzeléseket, időbeosztást, és a stratégiai tervet.

Ezalatt én is látom, hogy milyen a két fél viszonya, illetve a kutya viszonya más kutyákkal, és a képzettségi szintről is kapok némi képet. Így meg tudom tervezni az ütemtervet, mert nem minden kutyával lehet egységesen haladni. Ehhez sok tényezőt figyelembe szoktam venni, de kettőt azért kiemelnék, mint például a különböző idegtípusok, vagy a fajtajelleg.

A második alkalomtól elkezdjük a tanítást, ahol elméletben, és a gyakorlatban is átvesszük a gyakorlatokat, majd a gazdával elkezdjük végrehajtani a feladatokat. A tapasztalatom az, hogy ezt a gazdák is nagyon szokták élvezni, főleg amikor jönnek az első sikerélmények is. Azon gazdák, akik gyepmesteri telepről fogadott kutyával keresnek meg, azok kedvezményt kapnak a tanítási díjból.

 

 

Gyakori kérdések az otthoni kutyakiképzés szolgáltatásunkkal kapcsolatban

Egyéni kutyaképzést, tanácsadást vállalunk, előzetes megbeszélés alapján.

Van lehetőség csoportos képzésre, vagy utólagos csoportba illesztésre?

  • Erre is van lehetőség, egy alap szocializáción keresztül elő tudjuk készíteni a kutyust egy csoportos képzésre.
  • Hétvégente az egyéni mellett lehetőség van kutyaovira, csoportos alap, illetve középfogú képzésre, vagy akár vizsga felkészítésre is.

Milyen kutyaképzési lehetőségek vannak?

  • Egyeztetés után a gazdihoz megyünk házhoz, vállalunk szocializációs tréninget, basic city dog traininget,  sétáltatást, home panziót ha a gazda nem akarja a megszokott környezetéből kizökkenteni a kutyát.
  • Lehetőség van őrző-védő munkára, más néven csibészelésre. Ezt elsősorban egyéniben csináljuk, mert nem a vadítás a cél, hanem a kutya gazda páros erősítése. Dolgozunk a kutya ösztöneivel, de az akció csak a gazda engedélyével indulhat. Ez magabiztosságot hoz a gazdának és a kutyának egyaránt.
  • Minél extrémebb a szituáció, annál magabiztosabb lesz a páros mindkét tagja.
  • Jellemzően minden kutyánál más a megoldásra váró feladat, ezért minden esetben személyre szabott  a kidolgozott stratégia.

Hogyan működik a kutyakiképzés háznál, vagyis az otthoni kutyakiképzés?

  • Az első találkozón is már kutyával találkozunk, amikor séta közben a gazdi mesél hogy mit szeretne, mik az erősségek, és mik azok amik kevésbé működnek jól. Közben a megszokott környezetben figyeljük a kutya-gazda párost. A foglalkozás általában egy óra, aminek a második felében már elkezdjük megtervezni a stratégiát, illetve pár házi feladatot is átbeszélünk amivel már elérhető pár látványos változás.

Hány alkalommal érdemes találkozni?

  • Sok dologtól függ.  Mennyire gyors fejlődést szeretne a gazda, mi a cél, mennyi ideje van rá a gazdinak?Erre nehéz  egzakt választ adni, a tapasztalatom szerint a heti egy-két találkozó az ideális.