Az alábbiakban a látássérült kutyákkal kapcsolatos tudnivalók találhatóak:

Először egy általános leírást olvashatunk a látásában korlátozott vagy vak kutyák helyzetéről, majd a gyakoribb szembetegségek bemutatása következik, végül egy ismertető található a kutyák látásproblémáinak felismeréséről.

Látássérült kutyák

Minden kutyának jár egy esély!

Ez akár lehetne az alapítványunk mottója is a vak kutyákkal kapcsolatban, ennek ellenére sajnos még mindig sokan úgy gondolják, hogy a sérült kutyáknak nem jár esély az életre.

A társadalom még mindig kirekesztően vélekedik a sérült, problémás kutyákról, és több állatorvos is az altatást javasolja. Ugyan vannak emberek, akik segítik az ilyen ebeket, de a többség elfordítja a fejét, pedig jó érzés látni, hogy mennyit tud fejlődni egy sérült eb.

A vakság bekövetkezhet hirtelen, vagy fokozatosan, ami végérvényesen megváltoztatja a kutya, és gazdája életét.

Előfordulhat bármely életkorban, ezért hosszabb-rövidebb ideig a családnak is alkalmazkodnia kell a fogyatékkal élő állathoz, ezért szükséges az adott terület szakorvosának a diagnózisa, majd egy szakmai konzílium ahol fel lehet tárni a lehetőségeket.

A gazdák sok esetben a nehéz döntések meghozatalát a végsőkig húzzák, mert nem tudják mi lenne a helyes. Ilyenkor indokolt bevonni az adott terület szakorvosát, és kikérni a szakvéleményét, így az összes kérdés megvizsgálható, és ez alapján lehet objektív döntést hozni.

Sokan foglalkoznak nehéz sorsú állatokkal, azon belül is árvákkal, kitaszítottakkal, gerincsérültekkel, süketekkel. Szervezetünk a vak, látássérült kutyákat próbálja szárnyai alá venni. Olyan szakorvosokat keresünk, akik ennek a területnek elismert szaktekintélyei, akikhez fenntartások nélkül tudunk pacienseket irányítani. Fontos, hogy a területen kreatívak legyenek, és innovatív módon próbálják a látássérült kutyákat segíteni.

Fontosnak tarjuk, hogy a megfelelő szakértelem mellett kimagaslóan jó eszközökkel, infrastruktúrával rendelkezzen az adott orvos, hogy minden szempontot figyelembe tudjon venni, és ez alapján tudjon diagnózist felállítani, hogy így a gazdának lehetősége legyen a lehető legjobb életet biztosítani kedvence számára.

A kutya vakságának több típusa ismert, amelyek részben vagy egészében gyógyíthatóak. Sok innovatív lehetőség van, amivel lehetőség nyílik a látásjavításra, de erről a laikus gazda nem sokat tudhat.

Egy kutya látásának állapota lehet örökletes vagy valamilyen behatás következménye. Léteznek olyan szembetegségek, amik csak évek múltán alakulnak ki, addig akár tünetmentesen is élhetnek, akár szaporodhatnak is. Később mikor a betegség első tünetei megjelennek, nem biztos, hogy megállítható a leépülés, ami az utódokat is veszélyeztetheti

Megelőzési tippek

Ha felmerülhet a látásromlás gyanúja, akkor rendszeresen ellenőriztesse a kutya látását, illetve jelezze, ha viselkedésében változások történnek. A cukorbetegség megelőzése érdekében ne hagyja kutyáját elhízni.

A friss élelmiszerek vitamin és ásványi anyag tartalma gondoskodik a szem megfelelő egészségéről.

A súlyosan látássérült kutyával való életet meg kell tanulni.

Hogyan ismerhetjük fel a betegséget?

Ha fokozatosan alakul ki a betegség, akkor nehéz megítélni a vakság fokát, ugyanis kompenzálnak, vagyis alkalmazkodnak a kialakult helyzethez, illetve egyéb érzékszerveikre támaszkodnak, azokat erősítik.

A rendszeres orvosi konzultáción érdemes az állatorvossal a szemet is megvizsgáltatni, és indokolt esetben felkeresni egy szemspecialistát.

Mégis van néhány tipikus jel, ami a vakságra utal:

 • Bizonytalanná válik a mozgása. Elvéti az ugrásokat, nem veszi észre az apportfát.
 • Neki megy dolgoknak, séta közben nem érzékeli a fát, vagy embereket. A megszokott útvonalban elhelyezett akadályokat nehezen észleli, ezért lassabban közlekedik.
 • Zavart lesz, ha a megszokott környezetében változások történnek, ha tálkáit máshova tesszük, vagy bútorokat helyezünk át, akkor idő kell, míg felismeri a terepet.
 • A megszokott környezetéből kikerülve megijed, lassan és hason csúszva közlekedik. „Tapogatózik”.
 • Kitágult pupilla, szemdörzsölés, kancsalság, elszíneződött, vagy gyulladt szemek.

Minden esetben állatorvos mondja ki a végső diagnózist!

 1. Ne mozgassuk feleslegesen a bútorokat, és a közlekedő útvonalon se hagyjunk akadályokat.
 2. Ne változtassuk az etető és itató helyeit.
 3. A sarkokat, éles felületeket puha anyaggal fedjük be.
 4. Ne engedjük olyan helyre felmenni, ahonnan egyedül nem tud lejönni.
 5. Az olyan helyek elé a lakásban, vagy a kertben, ahol leeshet, elbukfencezhet, megütheti magát, tegyünk akadályokat.
 6. Szabadon engedve ne tévesszük szem elől.
 7. Beszéljünk hozzá, mielőtt megérintenénk.
 8. Erősítsük a többi érzékszervét. A hallását, szaglását használjuk a tájékozódásához.

A vakság kialakulása fajtától függően 2-10 év között jelentkezik. A látóideg sorvadás a látóidegfő gyulladásával kapcsolatban, esetleg a látóideg gyulladása miatt fejlődik ki, amelynek következménye az egyre súlyosbodó látászavar, majd végül a vakság. Ez lehet öröklött vagy szerzett.

A tenyésztőknek nagy felelőssége, hogy szűrjék a beteg egyedeket, mert ennek hiányában hatványozottan nőhet a sérült kutyák száma. A betegség jellemzően 2-3 éves korban mutatható ki, szűrés hiányában viszont a gazda nem is tudja, hogy nem az öregség miatt szenved látászavarban a kutya.

A látóideg sorvadás a következő kutyáknál igen gyakori: törpe uszkár, beagle, akita, husky, briard, angol szetter, skót juhász, kistermetű terrierek, angol cocker spániel, pointer, tacskó, schnauzer.

Collie szemanomália (CEA)

Sajnos mint a legtöbb fajtának a skót juhásznak is van egy gyenge pontja. Ismert egy gyakori szembetegség, mely onnan kapta a nevét, hogy jellemzően a collie-nál tapasztalták, de előfordult a sheltie-nél is.

A betegség a szem hátulsó részének súlyos károsodásával jár, ez érinthet több réteget is, de a leglényegesebb elváltozás az ideghártyában jelentkezik. Ennek különböző fokai vannak az enyhe látászavartól a vakságig.

A betegség kimutatható már 6-10 hetes korban szemtükrözéses vizsgálattal. Sajnos sokan kihagyják a szűrést, amivel csökkenteni lehetne a deformitást, és sajnos sokan eltitkolják, ezért a populációban sok beteg egyed jön világra és tovább viszi a betegséget.

Szürkehályog (HC)

A szürkehályog a szemlencse elhomályosodása, átlátszatlansága.

Amennyiben örökölt, a tünetek már kölyökkorban kialakulnak, de többnyire ez inkább az idős ebek betegsége. Az ilyen egyed látása fokozatosan romlik. Sajnos sem megelőzni, sem gyógyítani nem lehet.

Trauma, cukorbetegség, vesegyulladás, kémiai szerek, illetve sugárzás is előidézheti.

Zöldhályog (Glaucoma)

A zöldhályog esetén a csarnokzug elzáródása miatt a folyadék felgyűlik a szemben, így fokozódik a szem belső nyomása, a szemgolyó emiatt megnagyobbodik. A pupilla tág és merev, reakciója renyhe.

A betegség miatt akár szemlencsehályog is kialakulhat.

A nagyfokú nyomás végül tönkre teheti a látóideget, ezért a kutya rövidebb-hosszabb idő után megvakulhat.

Az örökölt glaucoma önállóan is felléphet egyéb betegségek nélkül. Egyes megjelenési formáinál a pupilla zöldesszürke lehet, a nevét is innen kapta.

Szemlencseficam

A szemlencse rögzítő szalagjainak gyengesége, esetleg szakadása miatt a lencse kicsúszhat eredeti helyéről. A recesszív (rejtett, lappangó) öröklődésű rendellenesség egyik vagy mindkét szemet érintheti, melynek következménye a látászavar illetve a vakság.

Elsősorban fox terriereknél észlelték a betegséget, aminek tünetei 3-5 éves korban alakulnak ki.

A pupilla nem középre, hanem a széli részre csúszik, ezért kancsalít

PRA vagyis progresszív retina atrófia

Ez a betegség lehet örökletes betegség. A látás vesztés hónapok vagy évek alatt zajlik le. A retina végérvényesen elsorvad. Gyógyítani nem lehet, esetleg táplálék kiegészítőkkel lassítani a folyamaton. Első sorban a cocker spániel, border collie és az uszkár érintett a megbetegedésben.

SARDS – a hirtelen szerzett retina degeneráció szindróma.

Általában a 7 és 14 év közötti szukák betegsége. A pár nap alatt végbemenő vakságot szomorúság, étvágytalanság előzi meg.

Bizonyos autoimmun megbetegedések. Ezeknél a szemet támadja meg, mely látásvesztéshez vezet.

Cukorbetegség

Vakságot okozhat például a tartós szemgyulladás, a magas vérnyomás, a száraz szem szindróma, de néhány fertőzés is, illetve daganatos elváltozás miatt is megvakulhat a kutya.

Kutyás szolgáltatásaink


Kutyakiképzés, szocializáció, őrző-védő tréning, egyéni képzések. Nálunk a képzés házhoz megy.

Kutyaovi és iskola előkészítő, Alapfokú engedelmes csoportos képzés, Haladó engedelmes csoportos képzés, Obedience oktatás, BH-VT, IBGH-IGP vizsgafelkészítés, Agility oktatás, Trükk és dog dancing alapok, Nyomkövetés és szimat munkák, Őrző-Védő tréning (kezdő, haladó, szolgálati tréning, versenyre felkészítés IGP), „Védj Meg Tréning”, Kutyanapközi, Holiday Panzió, Egyéni képzés.

Macskabefogás és elszállítás

Amennyiben nem kívánatos szaporulat van Önnél, vagy le szeretné adni cicáját, vállaljuk annak befogását és elszállítását!

Macska elszállítás, átvétel. Macska populáció felmérése, stratégia kidolgozása, és elszállítás, díjmentes területbejárás, feltárás, és tanácsadás.

A szolgáltatást egyaránt igénybe vehetik magánszemélyek, társasházak, telephelyek, illetve egyéb cégek is. Indokolt esetben, vagy nagyobb populáció felszámolásában csapda kihelyezés és annak ürítése. Szolgáltatásunk nem díjmentes.

Mi nem vagyunk direkt macska menhely, mi elsősorban menhelyekkel, és ideiglenes befogadókkal vagyunk kapcsolatban, és egyeztetés alapján helyezzük el az állatokat.

További cicás szolgáltatások: